rianneinmalawi.reismee.nl

safaripark, tumbukales e.a.

Hoi allemaal

Pa chisulu, tikaluta ku Vwasa, chifukwa tikakumba kuwona vinyama. Tikaluta mbumba zibiri, Boogaart na Muluvi. Tikafika, kuti tikawona bamunkhwere banandi. Tikakhala, chifukwa tikakhumba kuwona vinyama vinandi. Namulenji nikawona zovu, kweni zikwiza pafupi yayi, chifukwa cha chiwawa chomene. Namise tikayendeska na galimoto zitho kuti kikawona zovu chinandi. Nikatemwa chomene, nikakumana na zovu timoza ku Africa.

Dat was wat ik had geschreven als mijn huiswerk voor mijn tumbukales. Het betekent zoiets als: op zaterdag gingen we naar vwasa, omdat we dieren wilden zien. We gingen met twee families, Boogaart en Vissers. We arriveerden, en zagen veel apen. We bleven zitten omdat veel wilden zien. 's Morgens zagen we olifanten, maar ze kwamen niet dichterbij omdat we te veel herrie maakten.'s Middags gingen we met de auto, en toen zagen we weer veel olifanten. Ik vond het erg leuk, want het was mijn eerste ontmoeting met olifanten in Afrika.

Tumbuka is echt een verschrikkelijk ingewikkelde taal, omdat het totaal verschilt met de structuur van net nederlands of het engels. Elke week krijg ik een uurtje les in het engels, dus dat is wel super fijn. Op deze manier kan ik nu het een en ander zeggen in het tumbuka, al maak ik nog honderd duizend fouten. Tellen gaat bijvoorbeeld niet zo gemakkelijk, omdat het afhangt van het woord dat je er voor gebruikt. Zo is het vitenje viwiri (twee chitenjes), maar is het nyumba yiwiri (twee huizen) en is bana bawiri (twee kinderen). Tja, ga er maar aan staan. Nou ja, ik zal voor de rest maar in het Nederlands verder gaan, dat is wat gemakkelijker voor mij...J

Niet afgelopen zaterdag maar die week er voor, hadden we een ‘feestje'. Met twee auto's gingen we op weg, om naar Vwaza te gaan, een safaripark hier anderhalf uur vandaan. Dit omdat Neelke jarig was geweest. Daar gingen we dan! Eerst hadden we nog niet veel last van rare wegen, maar een uurtje van onze bestemming vandaan hield de verharde weg op, en moet je over een iets minder begaanbare weg. We werden dus aardig geshaked, maar daar wen je ook weer aanJ eenmaal aangekomen op de bestemming moesten er nog de nodige papieren ingevuld worden en de gebruikelijke begroetingen, en we konden verder. Die man was ook blij dat hij eens iemand zag. Vwaza is een safaripark die zich helemaal uitstrekt tot de Zambinaanse grens, maar is totaal niet toeristisch. Waarschijnlijk omdat het ver rijden is, en mensen dan de voorkeur geven aan parken met meer zekerheid om leeuwen, luipaarden en zebra's te zien.

Maar dit was deze keer ook zeker de moeite waard. Volgens een man die in het park woont en werkt zaten de kudden olifanten dichtbij, ze waren er de vorige dag nog gesignaleerd. Wij gingen naar een plaats in het park waar een meer is. Alleen voor het uitzicht en de rust zou je er al heen gaan! Geweldig! We waren in ieder geval niet voor niets gekomen, want direct hoorden we al het geknor van de nijlpaarden in het water. Eerst was het lastig ze te ontdekken, maar er kwamen er steeds meer boven. Wel een ervaring om dat voor het eerst te zien... ook ontdekten we door de verrekijker een krokodil die heerlijk van het zonnetje aan het genieten was. Van de olifanten zagen we voorlopig alleen maar uitwerpselen, wat weer een heerlijk maaltje was voor alle baboons (bavianen) die in grote groepen daar heerlijk aan het peuzelen waren. Een kijkje waard!

Op een gegeven moment waren we heerlijk aan het kletsen en hadden we lekker koffie met stroopwafels (!) en opeens wijst de man van het park naar rechts, en ja hoor, daar komt een olifant uit de struiken. Wel aardig op afstand, maar wel machtig mooi! Ongelooflijk hoe stil kinderen kunnen zijn als ze een olifant zien... Helaas kwamen ze niet al te dichtbij (het waren er drie) maar wel heel mooi om te zien!

Na de lunch hebben we ons boeltje gepakt om nog even met de auto een stukje van het park door te rijden, in de hoop meer olifanten tegen te komen. En ja hoor, aan de overkant van het meer een hele kudde! Prachtig! Later zagen we ook nog een kudde veel dichterbij, dus we zijn echt verwend. Daar krijg je niet snel genoeg van! Ook prachtige impala's, wild zwijnen en hippo's veel dichterbij gezien. Al met al echt de moeite waard! Wat mogen we genieten van Gods prachtige schepping!

Ondertussen hebben we met koor onze uniformen voor elkaar! Het was een hele zoektocht om een goede zwarte rok te vinden, want die had ik nodig voor mijn uniform. Gelukkig ging Jean mee, anders zou ik er echt niet uitgekomen zijn. Zo'n rok heeft namelijk allerlei vereisten. Het moet van goed materiaal zijn, een goede prijs hebben en ook nog lang genoeg zijn (over de knie, een ‘miniskirt', boven de knie, is hier ondenkbaar) Als eerste gingen we naar de second hand shops, een gedeelte van de markt met alle kleding uit Europa en Zuid-Afrika bij elkaar verzameld en gesorteerd. Vaak geven mensen de voorkeur aan deze markt, omdat de kwaliteit van deze kleding veel beter is dan die uit de Chinese/Tanzaniaanse markt. Nou ja, na een uur zoeken hadden we nog niets gevonden, dus gingen we toch maar naar de Tanzaniaanse markt. Dat is wel nieuw, en de prijs in soms ongeveer het zelfde. Aangezien je geen paskamers hebt, kun je als je geluk hebt achter een toonbank even een rok passen, en maar hopen dat niet te veel mensen kijken. Ach..alles went, privacy komt hier niet zo nauw.... Dan betaal je dus 2500 kwacha voor een nieuwe rok (dat is 12 euro ongeveer). Ik vertelde aan Jean hoe het gaat in Nederland met de mode, en wat de kleding in Nederland kost. Het verschil is wel ongelooflijk groot. Toch, ook al hebben mensen (vooral in de villages) niet bijzonder veel kleding, ze vinden het heel belangrijk om er netjes uit te zien. Hakken, blousjes, alle stof en versiering dat maar enigszins glimt, dat is echt mooi hier. Vandaar dat we ook met het kooruniform een appelgroene blouse hebben met pofmouwtjes van een glimstof dat je er bijna jezelf in kan zien. Toch ziet het er wel heel leuk uit.

Afgelopen zaterdag moesten we met het koor ook op de markt zingen, er was voor het eerst een evangelisatiebijeenkomst. Wij moesten zingen, en dan kwamen er een ander koor vanaf de kerk met een openspace vrachtauto al zingend onze kant op. Een mooie introductie. Alles op z'n Malawiaans, dus het begon zo'n ander half uur later dan gepland maar ja... Gelukkig bleef het droog. Er kwamen veel mensen op af, er staan/zitten dan zo 300 mensen te luisteren. Zingen, nog meer zingen, een toneelstuk (een paar personen praten vooral veel met elkaar, mensen in Nederland zouden na twee minuten afhaken, maar hier is dat de manier, en het werkt), een getuigenis van iemand die prostituee was geweest, een korte preek, en ook een gebed met alle mensen met een probleem. Die worden daarna apart meegenomen, om nog meer gecounseld te worden (dit waren wel honderd mensen). Een prachtige manier om het Evangelie te vertellen buiten de kerk!

Nou,ga maar weer eens stoppen, maar zoals jullie merken verveel ik me niet hier....:)

Groetjs

Reacties

Reacties

Hans

Hey Rianne,

wat leuk om te lezen dat je het zo naar je zin hebt en ook een leuke groep hebt om mee op te trekken. je beleeft heel veel al moeten we je verhalen lezen.
je zult vast nog wel wat leuks te vertellen hebben voor de volgende verhalen. Gods zegen in je werk.

groetjes Hans

Mirjam

Heerlijk verhaal weer!!! En wat leuk je stukje in het Tumbuka! Er zit wel een soort logica in in dat 2 huizen etc. toch? Het eindigt allemaal met wiri en dan de eerste 2 letters lijken op het woord waar het over gaat ;-) Maar het lijkt me supermoeilijk om te leren hoor.... Knap van je!!

Wat mooi om die olifanten van zo dichtbij te zien.... lijkt me best spannend!

Groetjes,Mirjam

angeline

Ha Rianne,

Wat een leuk verhaal,
super om elke keer je verhalen te lezen.
En dan die taa,l nou veel succes ermee.

geniet van de dingen en het beste in alles.

Groetjes Angeline

Ditty

Lieve zus! Enthousiasteling ben je ook nog altijd... heerlijk dat taaltje. Volgende keer je héle verhaal? Dan wel graag ondertiteling:)
Een park is mooi hé? Alleen al de kick om af te wachten of je een paar mooie dieren gaat zien... heerlijk. Heb je gelijk geboekt voor de zomer?
Vergeet niet af en toe les te geven he? Nee hoor, harde werker... Doe Tjerk, Marieke en de kids de hartelijke groeten! Spreek je snel!
Liefs Dit

Elise

Heerlijk Rian...weer een typisch 'rianne' verhaal. Alles positief bekeken, soms lijkt bij jou de zon altijd te schijnen ;) Ik geniet ervan in ieder geval! Leuk dat je met je taal een stukje op weg ben, hoe komen ze erbij om dat zo ingewikkeld te maken?! Meid, ik beloof je binnen nu en twee weken weer een brief te typen..hij komt eraan in ieder geval!

liefs,
lies

Johanna Vermeij

Leuk hoor om te lezen wat je allemaal beleefd.
Je schrijft je verhalen niet voor niets.
Gods Zegen toegewenst in je werk als juf en in je omgang met de mensen om je heen.
Groeten, Johanna Vermeij

Jasper en Mirjam

Hey, Rianne, ff een berichtje uit t wilde westen:) wat leuk te horen dat het zo goed gaat allemaal en wat leuk dat jullie zo hebben kunnen genieten van al die mooie dieren! Wij hebben er de laatste dagen ook nog aardig wat gezien, echt fantastisch! Leuk dat jullie al zo snel een koor uniform hebben! Leuk zeg, ben blij dat wij daar ook nog een hele klein bijdrage aan hebben kunnen leveren, we zijn wel benieuwd naar een foto hoor, leuk ook dat jullie zo'n originele kleur hebben gekozen, dat staat vast heel mooi! leuk zo met je mee te lezen, bij ons gaat de rest van onze reis super, wel weer heel anders hoor....
mooie foto op je site! goeie fotograaf zeg, hiehie, geintje,

liefs van ons

rianne

Hoi Rianne,

Volgens mij hebben wij nu temperaturen die jij ook hebt in Malawi. Of is het bij jullie niet heel warm.
Hier is het ruim 25 graden. Echt zomers dus...

Groeten en wijsheid in al je werk,

Marjan

Ditty

Hey sussie,
ik vind het onderhand wel weer eens tijd voor leuk verhaal van jou:_)
Ligt het web plat daar in de rimboe ofzo? Of heb je het zooooo druk dat je geen verhaaltjestijd kunt vinden?
Denk aan je!
Liefs Dit

rianne

haha sestra
dat dacht ikk heel de week ook al en was heel de week al bezig maar werd elke keer weer gestoord in mn bezigheden...

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!